Khas buat 6,000 kakitangan MAS yang diberhentikan kerja, ini nasihat Dr. Azizan untuk anda!

Khas buat 6,000 kakitangan MAS yang diberhentikan kerja!

Beberapa hari ini agak heboh tentang pemberhentian kerja 6,000 kakitangan MAS secara serta-merta dan saya ingin mengucapkan takziah buat anda yang terlibat tetapi pada masa yang sama saya juga ingin mengucapkan tahniah.

Tahniah kerana jika anda melihatnya sebagai satu peluang untuk anda mengorak langkah membina kerjaya atau perniagaan baru yang lebih baik lagi Insya-Allah.

Beberapa hari lepas ketika saya di kaunter MAS di KLIA, saya sempat bertanya seorang akak yang menguruskan kaunter check-in di situ tentang pemecatan yang bakal berlaku, beliau menjawab, jika beliau kena pecat, beliau akan terima dengan redha dan bersyukur. Komen beliau adalah pasti ada rezeki lain yang lebih baik yang Allah swt akan beri nanti.

Wow! Saya terinsaf sebentar mendengar komen yang positif tersebut kerana saya fikir jika ada 6,000 sedang menunggu masa untuk "dibuang", persepsi yang mungkin berlaku adalah mereka akan menjadi negatif dan komplen dengan pembuangan ini.

Ada 5 perkara penting yang suka saya ingatkan kepada sesiapa yang terlibat dengan VSS (Volunteer Separation Scheme) yakni tawaran diberhentikan kerja sukarela dengan tawaran pampasan atau paksarela dengan pampasan. :-

1/ Solat Hajat- Memohon agar Allah swt beri kekuatan dan rancang masa untuk lebih rapat kepadaNya
2/ Syukur- Di atas nikmat sebentar yang dipinjamkan mencari rezeki ditempat tersebut
3/ Yakin - Yakin bahawa pasti ada rezeki lain yang Tuhan aturkan untuk anda
4/ Sangka baik - Teruskan bersangka baik dengan Tuhan
5/ Sediakan diri - Ya, sediakan diri untuk merancang kewangan anda dan buat tindakan segera untuk mendapatkan ilmu tentang bisnes atau pelaburan.

Amaran:

Jangan ambil duit untuk terus berniaga atau menyertai mana-mana skim cepat kayap atau apa sahaja perniagaan/ pelaburan, ingat, anda selama ini tidak pernah bisnes atau mungkin tidak biasa dengang risiko-risiko pelaburan yang ada, jangan terburu-buru membuat keputusan
Cadangan tindakan buat anda:-

1/ Ambil tempoh bertenang

Ya, anda telah bekeja bertahun-tahun dan tiba-tiba diberhentikan, mungkin anda bersedia dan mungkin tidak. Ambil tempoh 1-2 minggu untuk bertenang, spend time denganNya dan keluarga serta pada yang sama buat research tentang apa pilihan anda, cari ilmu dan jika boleh rancang untuk tidak menggunakan simpanan yang ada untuk menampung hidup anda lebih dari 1 bulan. Kurangkan kos dan perbelanjaan yang tidak perlu.

2/ Baca buku.

Saya cadangkan anda baca buku "Kuasai Pemasaran, Rahsia Menarik Pelanggan" kerana ia buku saya yang berkongsi tentang apa yang anda perlukan untuk memulakan bisnes serta melonjakkan perniagaan nanti.

3/ Tonton dan subcsribe youtube saya : Azizan Osman.

Anda tonton episod 1- youtube saya bertajuk "Tanya Dr Azizan" di mana saya bercakap tentang bagaimana memulakan perniagaan dan ada banyak youtube video saya di Youtube : Azizan Osman siri "Tanya Dr Azizan" yang bercakap mengenai bisnes dan pelaburan serta risiko dan potensinya.

Dan mohon bantuan dan petunjukNya.

Jika anda mahu berniaga, nanti dulu! tonton video "Tanya Dr Azizan" siri 1 di Youtube Azizan Osman.

Saya tidak mampu bantu untuk bantu anda banyak, tetapi mudah-mudahan selepas anda menonton video itu, anda akan lebih berhati-hati membuat keputusan tentang pilihan langkah anda yang seterusnya.

Alhamdulillah sejak 2008 kelas saya telah dihadiri oleh lebih 600,000 oang dan tahun lepas sahaja 140,000 hadir secara percuma tanpa sebarang bayaran sedangkan kos penganjuran program setahun mencecah lebih RM10 juta.

Bermula tahun ini, saya berikan banyak video-video seminar saya secara percuma atau pada kos yang rendah kerana saya tidak ada banyak masa untuk anjurkan seminar perniagaan saya dibanyak tempat, tetapi saya percaya ramai yang mahu belajar berniaga untuk membina tahap kewangan anda serta memperbaiki taraf kehidupan keluarga anda.

Saya juga tahu ada yang skeptikal dengan saya dan persepsi negatif tentang usaha yang saya buat kerana anda tidak mengenali saya atau tidak pernah hadir mana-mana sesi live seminar saya, itu tidak mengapa, tetapi apa yang penting adalah cuba anda berikan sedikit masa untuk tonton dan dengar apakah ilmu bisnes yang saya sampaikan dan kenali latarbelakang pengalaman saya bina syarikat pengiklanan dan pemasaran saya sejak tahun 2001 dan kenapa ramai anak didik saya yang menjadi usahawan yang berjaya bermula dari kosong serta ramai yang telah menjadi jutawan, kenapa?

Dibawah ini saya senaraikan apa yang anda boleh buat untuk dapatkan ilmu dan pengalaman saya :-

1/ Tonton Youtube : Azizan Osman
2/ Dapatkan emel bersiri saya dengan masukkan emel di laman web saya AzizanOsman.com
3/ Baca tulisan-tulisan di blog saya AzizanOsman.com/blog
4/ Follow Facebook page ini dan baca banyak perkongsian saya yang lepas
5/ Follow instagram dan twitter saya atas nama @drazizanosman

P/S Saya tidak mencadangkan anda hadir live seminar intensif saya yang biasanya 3-4 hari kerana ia bukan untuk semua orang, ia mahal dan hanya sesuai untuk mereka yang benar-benar komited dan mahukan result yang pantas Insya-Allah. dan biasanya hanya di KL.

http://pilihan-anda.blogspot.com
0 Komentar untuk "Khas buat 6,000 kakitangan MAS yang diberhentikan kerja, ini nasihat Dr. Azizan untuk anda! "

 
Copyright © 2014 Benci GST - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info