Hukum : Onani Bulan Puasa Tapi Tak Keluar Mani Batal tak Puasa ?

Assalamualaikum Ustaz apa hukum onani di Bulan puasa tapi tak keluar mani  adakah batal puasa tersebut?

Jawapan:

sebelum pergi jauh kita perlu tahu kesan buruk onani antaranya mudah bongkok,saraf belakang tidak kuat,pancutan sperma tidak kuat apabila berkahwinan kemungkinan susah mendapatkan cahaya mata. Selain itu menyebabkan masalah kulit saraf pada zakar dan banyak kesan buruk lain.

Berbalik kepada soalan hukum onani dengan tangan tapi tidak keluar mani batal tak puasa? jika sengaja keluarkan mani ketika berpuasa batal puasa tersebut. Bila puasa tiada haram keluar mani yang haram mengeluarkan mani.

Bezanya jika keluar mani apabila seseorang itu tidur disiang hari kemudian bermimpi dengan seseorang wanita yang menyebabkan keluar mani apabila tersedar lihat seluar dibasahi air mani.Jika berlaku seperti ini puasanya tidak batal kerana bukan sengaja disebabkan mimpi.

Tapi bila dia onani tapi belum keluar mani hukumnya haram. Namun belum batal tetapi apabila keluar mani hukumnya Haram serta berdosa dan batal puasa.


Sebab itulah ketika puasa ulamak berpendapat hukum melihat isteri serta memeluk adalah makruh.-bencigst.blogspot.com0 Komentar untuk "Hukum : Onani Bulan Puasa Tapi Tak Keluar Mani Batal tak Puasa ? "

 
Copyright © 2014 Benci GST - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info