Saintis Dari University of Hull Dedahkan Bumi Pernah Kiamat Sebanyak 5 Kali

Selama 450 juta tahun, Bumi pernah mengalami "kiamat" atau kehancuran sebanyak 5 kali.Itulah yang difahami selama ini.

Dalam penerbitan di Geological Society of American Bulletin, saintis berkata, ada satu lagi peristiwa yang boleh dikenali sebagai kematian besar-besaran, iaitu peristiwa Capitanian yang terjadi 262 juta tahun lalu.

David Bond dari University of Hull dan pasukannya melakukan penyelidikan di Spitsbergen, pulau di jarak 890 km dari pulau utama Norway, untuk membuktikan adanya "kiamat" keenam itu.


Bond dan rakannya meneliti Kapp Starostin Formation, lapisan batuan setebal 400 meter di beberapa lokasi Spitsbergen, yang boleh memberi petunjuk tentang keadaan 27 juta tahun masa Permian Tengah, masa di mana peristiwa Capitanian dipercayai berlaku.

Pertama, Bond harus memastikan bahawa data dari lapisan batuan tersebut menunjukkan persamaan dengan data adanya peristiwa Capitanian yang diambil dari kawasan tropika.

Dengan menganalisis nisbah isotop karbon dan strontium serta pelbagai logam dan kekutuban magnet, Bond berjaya mengesahkan bahawa lapisan batuan tersebut menunjukkan korelasi dengan lapisan batuan di kawasan tropika.


Kedua, Bond perlu menunjukkan adanya penurunan populasi hidupan tertentu secara drastik pada waktu terjadinya kepupusan besar-besaran.

Bond melakukan menganalisis penduduk mollusca jenis brachiopoda dan bivalvia.Dia menunjukkan bahawa lapisan Capitania, penduduk brachiopoda mengalami penurunan hingga 87 peratus.

Itu merupakan petunjuk terjadinya kepupusan besar-besaran.Kemudian pada lapisan batuan yang lebih muda, brachiopoda kembali muncul.


Namun, selepas kehancuran besar-besaran itu, bivalvia lebih menguasai.Menurut Bond, kehancuran di kala itu berlaku kerana letusan Emeishan Traps, kini terletak di wilayah Sichuan, China.

Erupsi melepaskan pelbagai karbon dioksida, membuat laut mengalami pengasidan dan kekurangan oksigen.

Kajian tentang peristiwa Capitanian diperlukan kerana sejak diketahui 20 tahun lalu, peristiwa itu belum dikategorikan sebagai kematian orang ramai.

Ada kematian beramai-ramai yang lebih besar berpaut 12 juta tahun dari peristiwa Capitanian.Peristiwa yang dikenali sebagai Kiamat Permian Akhir itu memusnahkan 96 peratus spesies di muka Bumi.


Kerana masa yang singkat, selalunya Captanian dan Permian Akhir dianggap satu.

belum banyak diteliti dan minimum bukti kesan, Capitanian juga sering dianggap hanya kiamat serantau, bukan global.

Dengan hasil kajian beliau, Bond yakin bahawa Capitanian merupakan peristiwa yang berasingan dengan Permian Akhir.

Ia juga yakin bahawa peristiwa itu boleh dikatakan kematian orang ramai yang global.Meski demikian, tak semua setuju bahawa peristiwa Capitanian boleh dikatakan kiamat global.Salah satunya Matthew Clapham dari Universoty of California di Santa Cruz.

"Hilangnya beberapa juta spesies di suatu kawasan tidak menjadikan sebuah peristiwa sebagai kematian beramai-ramai," katanya seperti dipetik BBC,

Namun Clapham mengakui bahawa hasil penyelidikan Bond menyuguhkan fakta menarik di Spitsbergen jutaan tahun lalu.
0 Komentar untuk "Saintis Dari University of Hull Dedahkan Bumi Pernah Kiamat Sebanyak 5 Kali "

 
Copyright © 2014 Benci GST - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info