Kenali Ciri-Ciri Beras Plastik Yang Boleh Menyebabkan Kanser Kepada Sesiapa Yang Memakannya

kementerian Pertanian dan Ketahanan Pangan Jakarta Pusat, Muhammad Mulyadi, mengatakan, ada tiga jenis ujian beras plastik, iaitu melalui wangian, bakar dan rendaman beras.

Pada ujian wangian, masyarakat dapat mencium beras, apabila tidak ditemukan adanya wangian khas beras dapat dipastikan beras tersebut tiruan. Sedangkan, pada ujian bakar, beras asli yang dibakar akan berwarna coklat, sedangkan beras tiruan akan meleleh jika terbakar.

"Paling mudah uji rendaman, tidak berbahaya dan boleh dilakukan segera. Ujian dilakukan dengan cara merendam beras dalam air, apabila beras saat direndam terapung, boleh dikatakan sintetik dan sebaliknya," jelasnya ketika pemeriksaan mengejut di Pasar Gembrong, Cempaka Putih, Jakarta


Lebih lanjut dikatakannya, selepas melakukan pemeriksaan terhadap seluruh peniaga beras di Pasar Gembrong, pihaknya tidak mendapati adanya beras tiruan. Walau begitu, menjangka adanya pelanggaran, pihaknya melakukan siasatan berkaitan pengesanan dan ciri-ciri beras tiruan.

"Untuk pencegahan, kita juga lakukan gesaan agar peniaga dapat mengesan beras tiruan, sehingga peredaran beras palsu itu dapat dicegah. Kami juga memaklumkan, agar peniaga tidak menjual beras plastik dan segera melaporkan apabila mengetahui adanya beras plastik kepada pegawai," katanya.

Seperti diberitakan sebelumnya, Pemkot Jakarta Pusat melakukan pemeriksaan mengejut di Pasar Gembrong, Cempaka Putih, Jakarta Pusat pada Selasa (26/5). program yang dipimpin oleh Kasudin Kelautan, Pertanian dan Ketahanan Pangan Jakarta Pusat, Muhammad Mulyadi itu dilihat bermula sejak pukul 06.00 WIB.
0 Komentar untuk "Kenali Ciri-Ciri Beras Plastik Yang Boleh Menyebabkan Kanser Kepada Sesiapa Yang Memakannya"

 
Copyright © 2014 Benci GST - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info