Tujuh Lubang Misteri Di Dunia Yang Tidak Di Dekati Oleh Manusia

Ada tempat-tempat tertentu di dunia yang boleh dikatakan tidak di dekati manusia. Lubang raksasa misalnya, lubang yang ternganga di permukaan bumi cukup memberikan gambaran yang menyeramkan bagi siapa saja yang melihatnya. namun anehnya ada saja orang yang merasa ingin tahu dan malah masuk ke dalam lubang untuk melihat ada apa di dalamnya.

Lubang-lubang raksasa berikut ini ada yang semula jadi dibentuk oleh alam semula jadi ada pula yang dibuat oleh tangan manusia. Namun bagaimanapun cara lubang ini terbentuk melihatnya saja membuat anda ngeri jika berada di dekatnya. Berikut 7 lubang misteri di bumi yang sebaiknya anda tidak boleh berada di dekatnya.


1. Dean 's Blue Hole - Bahamas

Sebuah lubang gergasi berada di tengah laut dan seolah-olah menjadi pintu gerbang masuk ke bawah permukaan laut. Biasanya lubang ini hanya mempunyai kedalaman beberapa puluh meter saja tapi apa yang akan anda lihat ini sungguh di luar dugaan.

Dean 's Blue Hole sebuah lubang di Long Island, Bahamas mempunyai kedalaman lebih dari 300 meter. Lubang ini berbentuk hampir bulat sempurna dan memberikan gradasi warna yang menarik kerana perbezaan kedalaman antara lubang tersebut dengan wilayah perairan sekitarnya. Dari atas nampak bahagian ini kelihatan bulat dengan warna air biru gelap menandakan betapa dalamnya lubang itu. Khabarnya tempat ini dijadikan spot menyelam bebas tanpa peralatan.


2. Gunung Baldy Sink Hole - India

Gunung Baldy merupakan timbunan pasir yang terletak di India Dunes National Lakeshore, sebuah kawasan yang terletak di selatan Tasik Michigan. Gunungan pasir ini mempunyai ketinggian 126 meter. Penduduk setempat menyebutnya dengan timbunan hidup, hal ini merujuk pada fakta bahawa timbunan pasir tersebut selalu beralih setiap tahunnya.

Tahun 2013 perkara mengejutkan berlaku di sekitar kawasan gunung pasir ini. Ketika itu muncul lubang pasir secara tiba-tiba dan menelan seorang anak kecil. Lubang itu terbentuk dengan kedalaman tiga setengah meter. Beruntung anak tersebut selamat setelah dilakukan pemindahan selama beberapa jam. Hingga kini kemunculan lubang itu masih misteri.


3. Ice Cube Neutrino Cerap Hole - Antartika

Ice Cube Neutrino Cerap Hole merupakan sebuah lubang buatan manusia yang ada di Antartika. Lubang-lubang ini jumlahnya sangat banyak di sana, ada kira-kira 86 lubang. Lubang ini berbeza dengan lubang dalam senarai di mana proses pembentukannya tidak berlaku secara semula jadi melainkan dibuat oleh manusia dengan cara mengebornya.

Para penyelidik menggunakan paip air panas sebagai bor untuk membuat lubang di lapisan ais Antartika tersebut. Kedalaman lubang ini berkisar antara 1,000 hingga 2,500 meter. Tujuan dari pembuatan lubang ini adalah untuk melihat neutrino, sebuah zarah neutral yang berasal dari luar sistem solar. Untuk melihat pertikel ini para penyelidik menempatkan Teleskop South Pole di dalam lubang.


4. Giant Blue Hole - Belize

Satu lubang di tengah laut yang lain boleh ditemui di Belize. Lubang ini berada tepat di dekat pusat Lighthouse Reef, sebuah kepulauan kecil yang berjarak 70 km dari daratan Belize City. Lubang ini terbentuk ketika zaman ais di mana lubang tersebut masih berada di daratan. Kemudian apabila zaman ais berakhir permukaan laut mula naik dan mengisi lubang tersebut.

Giant Blue Hole berbentuk lingkaran dengan kedalaman 124 meter dan lebar 300 meter. Lubang ini merupakan sebahagian dari Belize Barrier Reef Reserve System dan telah ditetapkan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO. Kini lubang menganga di pantai ini menjadi terkenal selepas penyelam terkenal Jacques Cousteau berkata jika ini adalah salah satu lokasi scuba diving paling sejuk di dunia.


5. Glory Hole di Monticello Dam - California

Lubang berikutnya berada di California. Lubang yang satu ini terletak di empangan Monticello dan dibuat secara sengaja oleh manusia sebagai saluran air agar air tasik tidak meleleh keluar. Secara teknikal luang ini dinamakan Morning Glory Spillway namun penduduk sekitar lebih terbiasa dengan nama Glory Hole.

Lubang ini dibina bersamaan dengan empangan Monticello pada tahun 1953 dan 1957. fungsi lubang di tengah empangan ini adalah ketika air di empangan melebihi kapasiti maka lubang ini akan berfungsi sebagai saluran pembuangan air. Lubang berupa paip konkrit bulat ini mampu mengalirkan air sebanyak lebih dari 20,000 meter padu air per saat. Lubang ini juga sekaligus menjadi lubang maut selepas ada pemuda nekad berenang di dalam empangan dan disedut masuk ke dalam lubang pada tahun 1997.


6. 2010 Guatemala City Sinkhole - Guatemala


Lubang berikutnya terjadi secara tiba-tiba di sebuah kawasan bandar dan menjadi salah satu bencana ketika itu. Bencana ini terjadi tahun 2010, ketika itu sebuah lubang besar terbentuk secara tiba-tiba kerana tanah disekitar lokasi ambles masuk ke dalam bumi.

Lubang berukuran lebar 20 meter dan dalam 100 meter ini terbentuk di tengah bandar tepatnya di Guatemala City Zon 2. Tragedi itu menelan sebuah kilang besar berlantai tiga masuk kedalam lubang. Di perkirakan lubang menganga itu berlaku akibat beberapa faktor seperti ribut tropika Agatha, letusan gunung berapi Pacaya, dan kebocoran dari paip saluran pembuangan.


7. Jacob 's Well - Amerika Syarikat

Jacob 's Well merupakan sebuah lubang yang ada di Wimberley, negara sebahagian Texas, Amerika Syarikat. Ini merupakan lubang berisi air yang sangat dalam dan berbahaya. Tercatat telah ada beberapa kes kematian di lokasi ini kerana tenggelam. Lubang kolam ini mempunyai air yang jernih dengan ukuran empat meter.

Jacob 's Well juga dikenali sebagai gua bawah air terpanjang di Texas. Kedalaman lubang ini hanya 10 meter namun ketika musim bunga tiba sebahagian bawah lubang akan dihubungkan dengan sungai bawah tanah yang menjadikan kedalaman lubang ini berlipat ganda menjadi 40 meter. Walaupun berbahaya dan kerajaan tempatan juga telah memberi amaran namun banyak pelancong yang nekad berenang di sana.

Walaupun beberapa orang mengatakan bahawa lubang-lubang tersebut adalah tempat yang menarik untuk diterokai namun sebahagian besar orang pasti setuju jika sebaiknya manusia menjauh dari lubang-lubang tersebut demi keselamatan
0 Komentar untuk "Tujuh Lubang Misteri Di Dunia Yang Tidak Di Dekati Oleh Manusia"

 
Copyright © 2014 Benci GST - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info